Jó zsírok - rossz zsírok! Hatásuk szervezetünkre.
A jó zsírok épp olyan fontos makro tápanyagai szervezetünknek, mint a fehérje és a szénhidrát.
Megfelelő mennyiségű, jó zsírok bevitele nélkül szervezetünk teljesen működésképtelenné válna!
A zsírok két fő alkotóelemből állnak: Glicerinből és zsírsavakból.
Rögtön a legelején ketté kell választanunk a zsírsavak fajtáit:
Telített és telítetlen zsírsavak.
A telített zsírsavak túlzott fogyasztásának ártalmairól manapság rengeteget lehet olvasni.
Káros hatással lehetnek a szív és érrendszerünkre, hosszú távon, nagy mennyiségben történő fogyasztása megemelheti a koleszterinszintet, érelmeszesedést okozhatnak és felelősek lehetnek bizonyos daganatos megbetegedések kialakulásáért.
Próbáljuk minimalizálni a telített zsírsavakat tartalmazó élelmiszerek fogyasztását!
Milyen élelmiszerek tartalmaznak telített zsírsavakat?
Feldolgozott élelmiszerek, szalámik, különféle hentesáruk, szalonna, füstölt húsok, nagyüzemi húsipari készítmények, különféle péksütemények, torták.
Telítettlen zsírsavakat tartalmazó élelmiszerek:
Kiváló források lehetnek a tengeri halak, legfőképp a lazac, de egyébb halfajták fogyasztása is jótékony hatással van szervezetünkre! Könnyen emészthetőek, fehérjékben gazdagok, és nem utolsó sorban nagyon ízletesen, változatosan elkészíthetőek!
Különféle magvak, pl a diófélék, mogyoró, mandula, makadámdió. Ezek fogyaszása azért is ajánlott, mert kiváló kalcium, fehérje, vitamin és egyébb ásványi anyag források!
Ne feletkezzünk meg arról sem, hogy azért is fontos a megfelelő mennyiségű jó zsírok fogyasztása, mert vannak olyan vitaminok, amelyek csak zsírban oldódnak fel és így hasznosulnak szervezetünkben!
Ilyen vitaminok az : A, D , E és K vitaminok.
Fontos szót ejtenünk az Omega 3 zsírsavakról is, melyek bevitele szintén fontos a szervezetünk megfelelő működése szempontjából!
Az Omega 3 csökkenti a vérnyomást, gyulladáscsökkentő hatással bír és szerepet játszik bizonyos daganatos megbetegedések kezelésében is!
Az omega 3 zsírsavakat tartalmazó élelmiszerek pl a lazac és a lenmag.
Nagyon jó Omega 3 forrás lehet az ilyen típusú étrendkiegészítők használata is, melyekből többféle változatot találhatsz a vitaminok - ásványi anyagok menü alatt!
Testzsír:
Túl nagy mértékű testzsírszázalék sem esztétikailag, sem egészségügyi szempontból nem megfelelő!
Figyeljünk oda étkezési szokásainkra! Ha több kalóriát viszünk be szervezetünkbe, mint amennyire szükségünk van, akkor a felesleget zsírként raktározza el szervezetünk.
Ez legfőképp közvetlen a bőrünk alá raktározódik el és szépen felgyülemlik, mely akár igen komoly mértékű is lehet!
Leggyakrabban ettől próbálunk megszabadulni ha a fogyás - fogyókúra a téma!
1 gramm zsír 9 kalóriát tartalmaz! Ez 1 kg- ra kivetítve 9000 kalória! Egy jó étvágyú ember torkán simán lecsusszan egyszerre akár 10- 15 dkg szalonna is!
Figyeljünk tehát oda, hogy mit és mikor eszünk!
Komolyabb egészségügyi kockázatokat is rejthet, ha a túlzott mértékű kalóriabevitel a belső szerveinkre rakódik!
Pl.: a máj elzsírosodása! A szív és érrendszeri betegségek kialakulását is okozhatja a túlzott mértékű kalóriabevitel!
Ha nagyon komoly testsúlygyarapodás következik be és ehhez egy mozgásszegény életmód párosul, akkor mozgásszervi betegségek kialakulásának kockázata is fennálhat!
A komolyabb mértékű elhízás sajnos a cukorbetegség kialakulásáért is felelős lehet!
Változtassunk étkezési szokásainkon!
Kerüljük a feldolgozott élelemiszereket, chipseket, cukrozott termékeket!
Helyezzük előtérbe magunkat és törekedjünk egészségi állapotunk megőrzésére, javítására!
Fogyasszunk megfelelő arányban fehérjét, szénhidrátot, jó zsírokat, vitaminokat és ásványi anyagokat!
Édességek helyett fogysszunk magvakat, gyümölcsöket.
Sportoljunk!
Mozogjunk rendszeresen és eleget! Mozgásformánk legyen változatos ! Gyors séta, kerékpározás, túrázás, konditermi edzés..
Igyunk eleget!
Napi folyadékbevitelünk legalább 2-3 liter víz legyen! Kerüljük a szénsavas italokat, cukrozott üdítőket!
Egészségben és sportban gazdag jövőt kíván mindenkinek a Proteinversum.hu csapata!