A tojás mint értékes sporttáplálék!
A tojás fogyasztása, mint táplálék, évezredekkre nyúlik vissza. Már nagyon korán felismerték a tojás és az abból készült ételek fogyasztásának jótékony hatásait! Nem véletlenül, hisz vitaminokban, tápanyagokban igen gazdag, ráadásul a számunkra nagyon fontos fehérjéből is rengeteget tartalmaz.
Nagyon sokan alul értékelik a jótékony hatásait, élettanilag is igen fontos tulajdonságait, mert elég sok tévhit kering a tojás káros hatásaival kapcsolatban.
A tojás tartalmazza mind a 20 fehérjét akotó aminosavat.
Sokan nem tudják, de az anyatej után a tojás az egyik legértékesebb tápanyag az emberi szervezet számára.
Rendkívül jó hatással van a bélrendszerünkre és az emésztésre.
A tojásban található majdnem a legnagyobb mennyiségben D vitamin az összes élelmiszer közül.
Ezenkívül tartalmaz még A, D , K és E vitaminokat, valamint B2, B6, B12 vitaminokat!
Számos más vitamin mellett ásványi anyagokban is bővelkedik, mint pl cink, vas...
Magas vitamin és ásványi anyag tartalma miatt rendkívül jó immunerősítő élelmiszer!
A tojás már önmagában is egy tápláló élelmiszer, de egy kis szénhidráttal, rosttal kiegészítve teljes értékű étkezéseknek is kiváló!
Próbálj meg megbízható helyről tojást beszerezni.
Sokat számít a tojás frissessége és az is, hogy mivel etetik azokat a tyúkokat amelyektől a tojások származnak!
A tojások frissességét nagyon egyszerűen le tudod ellenőrizni úgy, hogy egy lapos tányérra felütsz egy nyers tojást, és megfigyeled a fehérje állagát.
Ha nem folyik szét úgy mintha víz lenne, hanem a sárgája körül, szorosan, vastagon egyben marad, akkor megnyugodhatsz mert ez a tojás nagyon friss!
Van néhány erős tévhit a tojás fogyasztással szemben:
Ezek közül az egyik az, hogy a sárgája nem egészséges és ezért nagyon sokan kizárólag csak a tojás fehérjét fogyasztják el, a sárgáját pedig egyszerűen kidobják!
Egy átlagos méretű tojás kb 7 gr fehérjét tartalmaz.
Ebből a fehérje 4, míg a sárgája 3 gr .
Viszont a sárgája tartalmaz még rengeteg vitamint, és ásványi anyagokat, melyekről fentebb már írtunk.
Két ásványi anyagot mégis fontosnak tartunk kiemelni, ezek pedig a szelén és a kolin.
A szelén egy olyan ásványi anyag, mely nagy szerepet játszik immunrendszerünk védelmében. Nagyon jó immunerősítő hatásfokkal bír!
A kolin pedig májunk és idegrendszerünk megfelelő működésében játszik szerepet. Nőknél különösen fontos a kolin bevitele a magzat megfelelő fejlődése szempontjából.
További tévhit a tojásfogyasztással szemben a koleszterintől való félelem, de a közelmúltban már ez az állítás is megdőlt!
A tojás ugyanis igen nagy arányban tartalmaz lecitint, amely csökkenti a koleszterinszintet és tisztítja az érfalakat.
Ha különvesszük a tojás fehérjét a sárgájától és úgy vizsgáljuk meg az összetevőket, akkor a sárgája biológiailag 30% -al magasabb értéket képvisel mint a fehérje!
Fogyasz tehát bátran egész tojást.
És a végére hagytunk egy szuper ötletet azoknak, akik bár szeretik a tojást, de nincs idejük, vagy kedvük a sütéssel - főzéssel bajlódni.
De nem csak nekik, hanem mindenkinek nagyon ajánljuk a Scitec Nutrition tojásfehérje készítményét, az Egg Pro-t, mely teljes értékű fehérjét tartalmaz, nagyon könnyen és gyorsan elkészíthető, azonnal fogyasztható, könnyen felszívódó, segíti az izom regenerálódást, izom növekedést.
Egy adag Scitec Egg Pro fehérjekészítmény 22 gr tojásfehérjét tartalmaz.
Nálunk is beszerezheted: https://proteinversum.hu/SCITEC-NUTRITION-EGG-PRO-093-KG